Trademark akademie

Záměr použití versus použití v obchodě (USA)

Proces registrace ochranné známky v USA je poněkud odlišný a orientace v něm může být obtížnější než v jiných zemích. Hlavním rozdílem je povinnost prokázat použití ochranné známky Úřadu pro patenty a ochranné známky Spojených států amerických (USPTO) předtím, než může být ochranná známka zcela zaregistrována.

Použití v obchodě (Use in commerce)

Ochrannou známku lze považovat za „používanou v obchodě“, pokud se skutečně používá s konkrétními výrobky a/nebo službami definovanými v přihlášce.

Ochranná známka se považuje za používanou při obchodování se zbožím, pokud:

  • je umístěna na zboží, obalu zboží nebo displejích spojených se zbožím (včetně webových stránek) a

  • zboží se skutečně prodává nebo přepravuje pro účely obchodu v USA.

Podobně se ochranná známka považuje za používanou v obchodě pro služby, pokud:

  • se používá nebo zobrazuje při prodeji nebo reklamě služeb, které jsou poskytovány komerčně, a

  • osoba poskytující služby se věnuje obchodu v souvislosti s těmito službami.

V obou případech musí být splněny obě podmínky současně. Kromě toho je pro všechny třídy definované v přihlášce třeba dodat vhodnou formu podkladů prokazujících použití v obchodě (více níže).

Záměr použití (Intent to use)

Pokud se ochranná známka dosud nepoužívá se zbožím nebo službami v obchodě, přihláška ochranné známky může být podána s „úmyslem užívání“. To však neznamená, že ochranná známka bude zaregistrována, aniž by se nejprve zjistila nutnost užívání známky v obchodním styku. USPTO bude od přihlašovatele požadovat, aby později v průběhu řízení prokázal, že ochranná známka se používá v obchodě. Lhůta pro poskytnutí podkladů končí 6 měsíců po registrační lhůtě, může se však také prodloužit. Tento postup je zpoplatněn dodatečným poplatkem za poskytnutí podkladů i za prodloužení této doby.

Přijatelné formy podkladů

Použití v obchodě se demonstruje pomocí takzvaného podkladu, který je skutečným příkladem toho, jak se konkrétní ochranná známka používá se zbožím nebo službami. USPTO akceptuje širokou škálu těchto podkladů včetně produktových fotografií, snímků webové stránky, marketingových materiálů zobrazujících značku na zboží/v souvislosti se službami, atp.

Je důležité poznamenat, že podklad by měl poskytovat důkaz o skutečném užívání ochranné známky. Znamená to, že webové stránky vytvořené výlučně pro účely zobrazování ochranné známky bez jakéhokoli spojení s příslušnými výrobky a/nebo službami nejsou dostačující. Podobně nejsou akceptována ani uměle vytvořena digitální vyobrazení produktů vytvořená pouze pro účely zobrazení ochranné známky, která ale nemají skutečný protějšek ve fyzickém světě.

Jak vypadá vhodný podklad?

V souvislosti s prodávaným zbožím postačuje reálná fotografie výrobku nebo jeho obalu jasně zobrazující ochrannou známku. Tato forma podkladů je také použitelná pro širokou škálu služeb vázaných na fyzické místo, jako je holičství nebo restaurace, kde je fotografie prodejny považována za dostatečnou.

US-specimen-product

Snímek webové stránky se také považuje za přijatelnou formu podkladu. Takový snímek by však měl zobrazovat nabízené produkty/služby (jak jsou definovány v přihlášce ochranné známky), samotnou ochrannou známku a adresu URL webové stránky. Doporučuje se také poskytnout snímek obrazovky, který jasně ukazuje používání ochranné známky v USA, což lze prokázat například cenou v USD.

US-specimen-website