Trademark akademie

Definice a symboly

Ochranná známka

Ochranná známka je definována jako označení schopné odlišit zboží nebo služby jedné společnosti od zboží nebo služeb jiných společností (World Intellectual Property Office).

Z praktického hlediska jsou ochranné známky úzce spojeny se značkou a jejím brandingem, protože je to často právě vizuální prvek, který spolu se jménem značky odlišuje produkty a služby společnosti od nabídky konkurentů.

Zatímco pojem značky a brandingu pochází z oblasti marketingu, pojem ochranná známka je zaveden v rámci práva duševního vlastnictví a poskytuje právní ochranu proti zneužití ochranné známky.

Druhy ochranných známek

Tři nejčastěji používané typy ochranných známek jsou:

  • Slovní (název/jméno)

  • Obrazová (logo)

  • Kombinovaný typ (text a logo)

Další typy ochranných známek zahrnují tvary, zvuky a další prvky, které lze použít k odlišení zboží a služeb společnosti. Příklady těchto typů jsou tvar láhve Coca-Coly nebo lví řev mediální společnosti MGM.

Jaký je účel ochranné známky?

Hlavním účelem ochranné známky je odlišit zboží a služby společnosti od výrobků a služeb jejích konkurentů. Jak již bylo zmíněno, používání ochranné známky úzce souvisí s úsilím organizace o budování značky a pomáhá s odlišením se a podporou zákaznické loajality. Ochranná známka zároveň nabízí značnou úroveň právní ochrany proti pokusům o její zneužití.

Co je registrovaná ochranná známka?

Registrovaná ochranná známka

Registrovaná ochranná známka je jednoduše ochranná známka, která byla zaregistrována na některém z úřadů duševního vlastnictví, čímž se rozšiřuje úroveň právní ochrany proti jejímu zneužití.

Registrace ochranné známky je klíčovým krokem při ochraně práv duševního vlastnictví společnosti. Kromě možnosti používat symbol ® a tím odrazovat imitátory, vlastníci registrovaných ochranných známek mají právo vznést námitku, pokud se podobná ochranná známka pokusí o registraci, jakož i zasílat kopírovatelům předžalobní výzvy.

Symboly ochranných známek

K označení různých forem ochranných známek se používají tři hlavní symboly:

Symbol

Unicode kód

Windows zkratka

Mac zkratka

®

U+00AE REGISTERED SIGN

ALT+0174

ALT+R

U+2122 TRADEMARK SIGN

ALT+8482

ALR+2

U+2120 SERVICE MARK SIGN

ALT+8480

-

Symbol pro registrovanou ochrannou známku ® oznamuje, že daná ochranná známka byla zaregistrována u úřadu duševního vlastnictví. Tento symbol lze použít až po dokončení procesu registrace, čímž se rozšiřuje úroveň právní ochrany proti pokusům o zneužití.

Symbol ™

Používání symbolu ™ je méně omezené, což umožňuje všem podnikatelům používat tento symbol k vyjádření svého záměru používat danou ochrannou známku v obchodním styku. V důsledku toho se symbol ™ obvykle používá pro ochranné známky, které ještě nebyly zaregistrovány a obvykle v daném čase procházejí procesem registrace.

Symbol ℠

Tento symbol se používá méně často a označuje ochranné známky služeb (na rozdíl od fyzických produktů). Podobně jako při používání symbolu ™ je používání symbolu ℠ běžnější v USA a neexistují žádná specifická omezení na jeho používání. Znamená to, že podnikatelé mohou při svých službách použít symbol ℠, aby jednoduše oznámili svůj záměr komerčně používat tuto ochrannou známku.

Jaký je rozdíl mezi symboly ® a ™?

Zatímco ® představuje symbol pro registrovanou ochrannou známku, symbol ™ je spojen s ochrannými známkami používanými bez registrace u úřadu duševního vlastnictví. Neexistují žádné právní pokyny pro praktické používání symbolu ™, což znamená, že tento symbol mohou podnikatelé používat volněji. Naopak je v rozporu se zákonem umisťovat symbol ® na produkty a služby společnosti, pokud registrace dané ochranné známky nebyla ukončena u příslušného úřadu duševního vlastnictví.