Trademark akademie

Co se stane, když někdo vznese námitku vůči mé přihlášce k registraci ochranné známky?

Jednou z fází procesu registrace ochranné známky je zveřejnění ochranné známky pro námitkové řízení. Během tohoto relativně krátkého období mají majitelé dříve registrovaných ochranných známek, jakož i podnikatelé obecně, právo vznést námitky proti novým přihláškám. V průměru jsou námitky vzneseny vůči přibližně 5% nových přihlášek.

Hlavním důvodem vznesení námitky bývá vnímána podobnost mezi dříve registrovanou ochrannou známkou a novou přihláškou, která by mohla potenciálně poškodit pověst původního majitele a způsobit zmatek spotřebitelů.

Po obdržení námitky si přihlašovatel může vybrat, zda chce nebo nechce řešit námitku (buď prostřednictvím přátelské dohody nebo v soudním řízení), nebo zda chce od přihlášky ochranné známky upustit (a ztratit všechny poplatky zaplacené úřadu pro duševní vlastnictví).

Nejlepší přístup k adresování opozice závisí na konkrétních okolnostech, ale na základě našich zkušeností existují tři možnosti:

  • Omezte výběr zboží a služeb v přihlášce: Tím zajistíte, že se tyto dvě značky nebudou na trhu překrývat v produktech/službách nabízených spotřebitelům, a proto jejich vnímaná podobnost nebude představovat skutečný problém.

  • Podepište dohodu o koexistenci: Mezi podobně znějícími značkami existuje řada dohod o koexistenci, které objasňují, do jaké míry mohou používat své ochranné známky v konkrétních kontextech a zemích.

  • Postavte se proti námitce: I malá podobnost mezi novou přihláškou a zavedenou značkou může vést k námitce, zejména pokud jde o známé značky. V mnoha případech lze takové námitky úspěšně napadnout, protože jim chybí dostatečné podklady k prokázání, že by koexistence těchto dvou značek opravdu vedla ke zmatku spotřebitelů, pokud například obě značky působí ve zcela odlišných průmyslových odvětvích.

Míra úspěšnosti řešení námitky se liší v závislosti na rizikovém profilu jednotlivých přihlášek. To je důvod, proč v Tramu začínáme bezplatnou právnickou kontrolou, která poskytuje přehledné vyhodnocení šancí na úspěšnou registraci dané ochranné známky.