Trademark akademie

Mám požádat o ochrannou známku na osobní nebo obchodní jméno?

Obecně je vhodné propojit vlastnictví ochranné známky se subjektem, který ji bude používat v obchodě. Nejčastěji to znamená podání přihlášky na jméno podnikatelského subjektu.

Výhody a nevýhody přihlášení ochranné známky na obchodní jméno

S vázáním vlastnictví ochranné známky s podnikatelským subjektem, pod kterým prodáváte/zamýšlíte prodávat produkt a služby, mohou být spojeny tři konkrétní výhody.

  • Prokázání užívání ochranné známky v obchodním styku: Přesně řečeno, registrace ochranné známky poskytuje jejímu majiteli práva používat ochrannou známku v obchodním styku a chránit značku před stejnými nebo podobnými ochrannými známkami v dané kategorii zboží a služeb a zemích, ve kterých byla registrována. To znamená, že subjekt, který obchodně používá ochrannou známku, by měl být totožný se subjektem, který ochrannou známku registruje.

  • Jednoduchost převodu vlastnictví ochranné známky: Vlastnictví ochranné známky podnikatelským subjektům zjednodušuje převod práv duševního vlastnictví v případě prodeje společnosti, protože všechna související práva jsou spojena s podnikatelským subjektem.

  • Daňové úvahy: Jelikož registrace ochranné známky je samozřejmou investicí do společnosti, související náklady lze uplatnit jako obchodní výdaje. Na vládní poplatky se neúčtuje DPH.

Žadatelé o ochrannou známku jsou však často pouze v procesu zakládání svého obchodního subjektu, přičemž se ujišťují, že v době, kdy je tento proces dokončen, jejich požadovaná značka nebude zabrána někým jiným. V tomto scénáři může být vhodné zaregistrovat ochrannou známku v osobním a nikoli v obchodním jménu.

Výhody a nevýhody přihlášení ochranné známky na osobní jméno

Jak bylo uvedeno v předchozí části tohoto článku, přihlášení ochranné známky na osobní jméno může být za určitých okolností výhodné. Jedná se zejména o případ začínajících podnikatelů, kteří se jen snaží zajistit si práva na ochrannou známku pro svůj budoucí podnikatelský záměr. Vzhledem k časovému zpoždění při zakládání podnikatelského subjektu lze k dosažení tohoto cíle efektivně využít registraci ochranné známky na osobní jméno.

Toto přihlášení má však i některá specifická omezení, která je třeba zdůraznit. Jedná se zejména o praktické nastavení vlastnických práv k ochranné známce a samotné používání ochranné známky v obchodě. Vzhledem k tomu, že často je to právě podnikatelský subjekt, který ochrannou známku skutečně používá k poskytování konkrétních produktů a služeb pod touto značkou, měla by být uzavřena dohoda mezi majitelem ochranné známky a podnikatelským subjektem, který ji používá. Jde samozřejmě jen o formalitu v případech, kdy majitel ochranné známky je zároveň jediným vlastníkem podnikatelského subjektu.

Podobně je třeba věnovat pozornost případnému prodeji podnikatelského subjektu, protože nový vlastník bude pravděpodobně vyžadovat přístup k právům duševního vlastnictví, která jsou s ním spojena, včetně vlastnictví ochranné známky. Jedná se opět jen o formalitu týkající se převodu vlastnictví.