Trademark akademie

Porovnání

K registraci ochranné známky máte k dispozici několik možností. Čtyři hlavní možnosti zahrnují podání žádosti na vlastní pěst, registraci prostřednictvím tradičního všestranného právníka, registraci prostřednictvím právníka se zaměřením na ochranné známky a využití specializované služby, jako je Trama. Každá z těchto možností může být spojena se specifickými výhodami a nedostatky.

Registrace ochranné známky na vlastní pěst

Možnost samostatné registrace ochranné známky je dostupná pro všechny občany dané země. Jenže, zatímco jednotlivec (nebo společnost) si může ochrannou známku zaregistrovat sám na domácím trhu, na mezinárodní registraci se vztahuje požadavek místního zastoupení právníkem specializujícím se na ochranné známky. Například občan Spojeného království může podat vlastní žádost o ochrannou známku k Úřadu pro duševní vlastnictví Spojeného království (UKIPO), ale potřebuje místního zástupce v oboru pro ochranné známky pro USA, EU a jiné regiony.

I když je registrace ochranné známky na vlastní pěst jednoznačně nejlevnější možností, jelikož je třeba zaplatit pouze úřední poplatky, u této možnosti je i nejvyšší riziko zamítnutí. V průměru je úspěšných asi 70-80% žádostí podaných jednotlivci. Často je to způsobeno nedostatkem zkušeností, které se projevují nepochopením procesu, špatným výběrem vhodného zboží a služeb a nedostatečným zhodnocením, zda ochranná známka skutečně splňuje podmínku rozlišovací způsobilosti.

Registrace ochranné známky prostřednictvím klasického všestranného právníka

Klasický právník může pomoci s podáváním domácích přihlášek, ale limity geografického zastoupení platí i pro tuto možnost.

Vzhledem k lepšímu pochopení právních procesů souvisejících s ochranou práv duševního vlastnictví je tradiční všestranný právník obvykle lépe vybaven k podání úspěšné přihlášky než jednotlivec samostatně. Nevýhodou této možnosti jsou však relativně vysoké náklady, které se obvykle účtují na hodinovém základě.

Registrace ochranné známky prostřednictvím zástupce v oboru ochranných známek

Vysoká úroveň zkušeností s procesem registrace ochranné známky, kterou mají tito specializovaní zástupci, zvyšuje šance na úspěšnou registraci. Tato úroveň specializace má však tendenci exponenciálně zvyšovat poplatky za účtované služby.

Registrace ochranné známky prostřednictvím vyhrazené služby (např. Trama)

Speciální služba umí nabídnout rovnováhu mezi kvalitou a cenou. Zjednodušené av mnoha případech automatizované procesy umožňují těmto poskytovatelům konkurovat v ceně při zachování vysoké kvality a nadprůměrných šancí pro úspěšnou registraci.

Několik z těchto specializovaných služeb (včetně Tramy) poskytuje svým klientům i možnost mezinárodního zastoupení s vyhrazenými interními právními zástupci pokrývajícími potřeby klientů v oblasti globální ochrany.

Shrnutí

Níže uvedená tabulka uvádí přehled výhod a nedostatků spojených s každou možností registrace ochranné známky.

Na vlastní pěst

Klasický právník

Právní zástupce specializující se na ochranné známky

Trama

Úspěšnost

Střední

Střední

Vysoká

Velmi vysoká

Jednoduchost a pohodlí

Střední

Střední

Střední

Velmi vysoké

Rychlost

Střední

Nízká

Střední

Velmi vysoká

Cena

Nízká

Velmi vysoká

Velmi vysoká

Střední