Trademark akademie

10 důvodů pro registraci ochranné známky

Existuje mnoho aspektů, kterými registrace ochranné známky pomáhá podnikatelům chránit svoji značku a její výsledky.

1. Ochrana nejdůležitějšího aktiva

Značka je to, co u zákazníků rezonuje. Signalizuje jim nabídku, kvalitu, cenu a důvěru spojenou s daným produktem/službou. Jinými slovy, je to právě značka, která je hlavním prostředkem k odlišení se a dosažení konkurenční výhody. Na základě výsledků průzkumu, který uskutečnila společnost Trama mezi 10 000 spotřebiteli, je to právě značka, která hraje klíčovou roli při formování spotřebitelské volby, přičemž představuje 24% spotřebitelského rozhodovacího procesu. Registrace ochranné známky nabízí účinný mechanismus na ochranu jedinečnosti tohoto životně důležitého aktiva jakéhokoli podnikání.

2. Odstrašení imitátorů

Nedávná studie provedená společností CompuMark odhalila, že až 85% velkých korporací zažilo za poslední rok případ zneužití značky. Registrace ochranné známky působí jako odstrašující prostředek a je to právě symbol ®, který vysílá jasný signál, že společnost je ochotna chránit své duševní vlastnictví. Majitel registrované ochranné známky získává navíc ještě jednu páku v podobě práva zasílat předžalobní výzvy.

3. Pohodlnější řešení sporů

Rychlejší a levnější řešení případných sporů a případů porušení ochranné známky představuje další klíčový důvod, proč je registrace ochranné známky pro společnosti velmi vhodná a výhodná, protože šetří čas, námahu a náklady.

4. Budování partnerství a dodavatelského řetězce

Registrace ochranné známky představuje silný signál vyjadřující důvěru a oddanost ostatním obchodním partnerům. Partneři mají tendenci oceňovat tuto formu ochrany duševního vlastnictví, která umožňuje rozvoj pevnějších vztahů bez obav z komplikací, jelikož je vyšší šance, že značka jejich partnerů zde bude iv budoucnu. Výhoda registrace ochranné známky je ještě významnější v kontextu navazování nových partnerství v rámci dodavatelského řetězce, přičemž mnozí dodavatelé (zejména v Číně) považují registraci ochranné známky za klíčový požadavek spolupráce.

5. Zapůsobení na investory

Hodnocení, které provedl časopis Economist, odhalilo, že více než 20% tržní hodnoty 10 nejhodnotnějších značek pochází ze hodnoty vnímané kolem samotné značky (hodnota, kterou připisujeme značce nad rámec přímočaré hodnoty produktů/služeb, které poskytuje). Jiné podobné studie zašly ještě dál a například Millward Brown odhaduje, že toto číslo může být až 30 %. Výsledkem je, že ochrana značky ve formě registrace ochranné známky poskytuje zvýšenou peněžní hodnotu a signalizuje pozitivní zprávu pro investory.

Registrace ochranné známky se také stále více stává klíčovým požadavkem na získání financí od investorů, jakož i od crowdfundingových platforem.

6. Cybersquatting, hosting a sociální média

Registrovanou ochrannou známku lze použít k rychlému vyřešení sporu o doménu. Několik poskytovatelů hostingu, jako například GoDaddy, již zavedlo automatické mechanismy řešení konfliktů pro vlastníky ochranných známek, které poskytují velmi pohodlný způsob řešení těchto potenciálních problémů. Podobný argument platí i pro sociální média, přičemž Facebook, Twitter a Youtube také poskytují automatizované procesy řešení konfliktů, aby se zajistilo, že požadovaný název účtu pro držitele registrované ochranné známky nemohou být obsazeny oportunistickými jednotlivci.

7. Ochrana ve vyhledávačích

Google, stejně jako jiné vyhledávací nástroje, poskytují automatické řešení konfliktů při podezření z porušení ochranné známky. V praxi to znamená, že registrovaná ochranná známka poskytuje svému majiteli výhradní právo používat dané klíčové slovo a popis produktu/služby mezi vyhledávanými výrazy, čímž účinně odrazuje od jakýchkoli konkurenčních taktik, které se snaží přiživit a těžit z dobré pověsti dané značky.

8. Vyhněte se rebrandingu

Pokud si konkurent zaregistruje identickou nebo podobnou ochrannou známku před vámi, může to vést k výzvě k zastavení vašeho podnikání. Pokud vaše značka není chráněna ochrannou známkou, rebranding se může stát jedinou proveditelnou možností, což vede ke značným ztrátám a nutnosti celé podnikání rozjet znovu. Registraci ochranné známky lze proto považovat za ochranný mechanismus proti tomuto potenciálnímu riziku.

9. Válka o talent

Značka hraje klíčovou roli iv preferencích uchazečů o zaměstnání. S rostoucí intenzitou bitvy o talentované jednotlivce lze ochranu značky formou registrace ochranné známky vnímat jako pozitivní faktor při získávání budoucích talentů.

10. Maximalizace růstového potenciálu

Registrace ochranné známky je kromě zmíněného vlivu na rozvoj obchodních partnerství klíčová i při tzv. franchisingu. Tato forma globální expanzní strategie je založena na inkasování poplatků za licenci k působení pod hlavičkou renomované značky. Registrace ochranné známky zvyšuje úroveň důvěry nabyvatelů franšízy, kteří pod ní plánují operovat, a zároveň zvyšuje hodnotu společnosti.

Shrnutí

Ročně je zaregistrováno přes 12 milionů ochranných známek. Rychlý růst počtu přihlášek k registraci ochranné známky poukazuje na samotnou důležitost této formy ochrany značky. . Věříme, že náklady na registraci ochranné známky lze považovat za zanedbatelné ve srovnání s možností ztráty dobré pověsti značky, ztráty prodejů, nákladů na změnu značky a soudních sporů.