Trademark akademie

Aplikační proces

V závislosti na zemi, ve které si chcete zaregistrovat svou ochrannou známku, trvá proces registrace 4-18 měsíců a sestává z několika fází.

V průměru je nakonec registrovaných 70-80% všech přihlášených ochranných známek, což poukazuje na důležitost přípravy ještě před podáním přihlášky. V případě zamítnutí se správní poplatky zaplacené přímo úřadu duševního vlastnictví nevracejí. Pokud jste svou žádost o ochrannou známku odesílali prostřednictvím právního zástupce v oboru ochranných známek nebo specializované kanceláře na ochranu duševního vlastnictví, berte na vědomí, že pravidla vrácení peněz mezi jednotlivými poskytovateli služeb se značně liší.

Před podáním přihlášky

Existuje několik otázek, které byste si měli umět zodpovědět před podáním přihlášky, abyste úspěšně dokončili podání a maximalizovali šance na úspěšnou registraci.

  • Co se snažíte označit ochrannou známkou?

V rámci procesu budete muset specifikovat formu ochranné známky, která se má zaregistrovat. Může to být textový formát, grafický formát nebo kombinovaný formát (logo s názvem společnosti). Více o výhodách jednotlivých forem ochranných známek se dozvíte v článku Co bych si měl zaregistrovat: Název značky versus logo.

  • Splňuje vaše ochranná známka kritérium rozlišovací způsobilosti?

Ochrannou známku lze zaregistrovat pouze tehdy, pokud vykazuje dostatečnou rozlišovací způsobilost. To znamená, že musí být dostatečně jedinečná ve vztahu ke zboží a službám, které nabízíte, a nemůže se podobat již zaregistrovaným ochranným známkám konkurentů. Více o kritériích registrace ochranné známky se dozvíte v článcích o rozlišovací způsobilosti a podobnosti.

  • Na jaké výrobky a služby ochrannou známku používáte/budete používat?

Specifikace zboží a služeb je klíčovým aspektem procesu registrace ochranné známky. Váš výběr vymezuje rozsah ochrany, kterou ochranná známka umožňuje. Více o výběru zboží a služeb se dozvíte v článku Jak funguje výběr zboží a služeb?

  • Kdo bude zamýšleným vlastníkem ochranné známky?

Majitelem ochranné známky může být fyzická osoba nebo právnická osoba (pozdější možnost poskytuje řadu výhod, zejména pokud jde o jednoduchost převodu, pokud byste chtěli v budoucnu prodat společnost spolu s ochrannou známkou). Neužívání ochranné známky může být důvodem k jejímu zrušení v budoucnosti (i když toto pravidlo je dodržováno přednostně v USA). To znamená, že pokud jde o právnickou osobu, která obchodně používá ochrannou známku, měla by být uvedena i na přihlášce ochranné známky. Je však třeba dodat, že pokud změníte názor, převod vlastnictví ochranné známky je vždy možný za malý administrativní poplatek.

  • Můžete podat přihlášku sami?

Mnoho zemí zpřístupňuje podávání žádostí svým rezidentům nebo jejich místním zástupcům (advokátem se specializací na ochranné známky). Například přihlášky v USA mohou podávat pouze občané USA nebo autorizovaní právní zástupci registrovaní na Úřadu pro patenty a ochranné známky Spojených států amerických (USPTO). Chcete-li si zaregistrovat ochrannou známku v cizí zemi, najít místní zástupce může být nutností.

1. fáze: Formální posouzení

První fáze procesu registrace ochranné známky má formu formálního posouzení, ve kterém přiřazený zástupce úřadu duševního vlastnictví hodnotí formální aspekty přihlášky. V této fázi se posuzuje rozlišovací způsobilost ochranné známky, jakož i soulad s příslušnými regulačními pokyny, například. zamezení používání urážlivých slov nebo kontrola, zda přihláška byla podána občanem dané země nebo jeho zplnomocněným zástupcem. Délka této etapy se mezi jednotlivými zeměmi značně liší a může trvat až několik měsíců.

2. fáze: Zveřejnění v registru a možnost podávání námitek

Jsou-li splněny všechny formální požadavky, dotčená ochranná známka se zveřejní pro námitkové řízení. Délka tohoto okna se v jednotlivých zemích výrazně liší, ale obvykle je to přibližně 1-3 měsíce. Během tohoto okna mají vlastníci stávajících ochranných známek a další potenciální konkurenti právo vznést námitky proti dotčené ochranné známce. Námitky zvyknou vycházet z vnímané podobnosti mezi existující a novou ochrannou známkou as tím spojené možnosti zmatku spotřebitelů. Přihlašovatel je informován o všech vznesených námitkách a má možnost reagovat.

3. fáze: Vydání osvědčení o ochranné známce

Po vyřešení námitek proti přihlášce ochranné známky nebo pokud žádné nebyly, příslušný úřad duševního vlastnictví dokončí proces registrace a vydá osvědčení o ochranné známce.

Platnost nově zapsané ochranné známky se datuje od data podání přihlášky a zvykne být 10 let.