Trademark akademie

Optimální strategie pro ochrannou známku

Doporučená forma ochrany značky závisí na stádiu a ambicích jednotlivých společností. Zatímco pro místní holičství může být zbytečné registrovat ochrannou známku globálně, jiný přístup se doporučuje v případě softwarové společnosti, která působí mezinárodně. Tento článek se věnuje přehledu klíčových fází podnikání a souvisejících doporučení pro účinnou ochranu značky.

Fáze 1: Nový podnikatelský nápad a výběr názvu značky

Výběr názvu značky představuje klíčový krok v každém podnikání. Je to právě jméno, které bude rezonovat u vašich budoucích zákazníků. Z našich zkušeností lze říci, že vznikající firmy se při zvažování možností zvyknou orientovat výlučně podle dostupnosti hostingových domén. Naším doporučením je však zahrnout i dodatečnou kontrolu ve formě posouzení rizika spojeného s případnou registrací ochranné známky, což vám umožní vyhnout se budoucím problémům a rebrandingu, když se podnikatelský nápad rozjede.

Toto hodnocení má dvě hlavní složky. Zaprvé základní definice ochranné známky uvádí, že známka musí mít schopnost rozlišit nabídku společnosti v očích spotřebitele. To znamená, že byste se měli vyhýbat všeobecným a popisným výrazům, jako například „Pizza Milano“ nebo „Nejlepší účesy“. Zahrnutí vizuálního prvku ve formě loga také pomáhá zvýšit rozlišovací způsobilost značky.

Druhá složka hodnocení se skládá ze screeningu podobnosti, který zkoumá, do jaké míry lze novou značku považovat za identickou nebo podobnou ochranným známkám, které již byly zaregistrovány. Tento krok je klíčový pro začínající podnikatele, protože zmírňuje potenciální riziko nutnosti změny značky. Vlastníci registrovaných ochranných známek mají totiž zákonné právo posílat předžalobní výzvy, aby identická nebo podobná značka nemohla poškodit jejich pověst.

Kromě kontroly rizika v této fázi důrazně doporučujeme učinit i následující krok a zaregistrovat ochrannou známku na národní úrovni. Registrace snižuje riziko budoucích komplikací a sníží náklady spojené s ochranou značky na minimum.

Fáze 2: Plány na růst a hledání financování

Pro rozvíjející se společnosti se vždy doporučuje plánovat dopředu. Jakékoliv plány budoucí mezinárodní expanze mohou ovlivnit strategii ochrany značky.

Strategii ochrany ovlivňuje také výběr typu financování. Například pro získání kapitálu od investorů nebo crowdfundingoých platforem bývá registrace ochranné známky základním požadavkem.

Fáze 3: Počáteční úspěch na trhu

Pokud jste tak ještě neučinili, toto je moment, kdy byste si určitě měli zaregistrovat ochrannou známku v zemích, ve kterých působíte. Dosažení počátečního úspěchu na trhu je silným magnetem pro potenciální imitátory, kteří mohou chtít těžit z dobré pověsti, kterou jste si kolem značky vybudovali. Registrace ochranné známky předchází takovým pokusům a zajišťuje snadné řešení jakýchkoli potenciálních konfliktů.

Fáze 4: Kontinuální růst a mezinárodní expanze

Podle časopisu The Economist, 20-30% tržní hodnoty produktů pochází výlučně z hodnoty, kterou zákazníci připisují samotné značce. Jinými slovy, pověst značky se přetavuje do značné vyčíslitelné tržní hodnoty. Například část tržní hodnoty společnosti Apple je dána tím, že zákazníci jsou ochotni zaplatit více právě za to, že se jedná o produkty Apple. Značka se tím pádem stává klíčovým aktivem firmy, které potřebuje být chráněno. Registrace ochranné známky poskytuje účinnou metodu této ochrany.

Mezinárodní expanze by měla být spojena is rozšířením ochrany značky, které zajistí, že vaše ochranná známka bude chráněna ve všech zemích, ve kterých působíte nebo ve kterých se plánujete etablovat v budoucnosti.

Fáze 5: Zaběhnuté podnikání

Úspěšná registrace ochranné známky zaručuje zákonné právo na ochranu, na pokusy o porušení práv si však vlastník ochranné známky musí dohlížet sám. Podniky s ochrannými známkami registrovanými ve všech zemích, ve kterých působí, by měly neustále monitorovat pokusy o porušení práv a pohotově reagovat. Existuje několik dostupných služeb, které monitorují nové přihlášky ochranných známek, hostingové domény, sociální média a online služby a nabízejí velmi pohodlné řešení pro tuto výzvu. Jedním z těchto řešení je platforma pro správu ochranných známek vyvinutá společností Trama s doplňkem pro sledování značky.