Trademark akademie

Proces registrace ochranné známky

Co můžete očekávat po přihlášení ochranné známky k příslušnému úřadu pro duševní vlastnictví? Existují čtyři hlavní fáze procesu registrace, jejichž délka se v jednotlivých zemích značně liší. Podrobnější přehled čekacích lhůt pro registraci ochranné známky naleznete v našem článku Jak dlouho trvá registrace ochranné známky?

Fáze 1: Posouzení formálních požadavků úřadem pro duševní vlastnictví

  • Formální požadavky, jako je jméno, adresa a zástupce, úřad dvakrát zkontroluje a vrátí zástupci k opravě, pokud se zjistí nějaké mezery.

  • Tato fáze hodnocení se zaměřuje i na kontrolu, zda zboží a služby definované v přihlášce jsou akceptovanými pojmy.

Fáze 2: Hodnocení rozlišovací způsobilosti

  • Úřad posoudí rozlišovací způsobilost ochranné známky a proti známce, která nevykazuje dostatečnou rozlišovací způsobilost (tj. obsahuje pouze popisná nebo obecná slova), se podávají námitky úřadu.

  • Některé úřady také zkoumají, zda v daných kategoriích produktů a služeb již dříve nebyly zaregistrovány identické/podobné ochranné známky. Tato praxe se však v různých zemích liší. Zatímco například USPTO v USA podává námitky úřadu proti takovým přihláškám, tato úroveň posuzování je v EU a Spojeném království volnější a majitelé dříve registrovaných ochranných známek jsou pouze upozorněni na možnou podobnost.

Fáze 3: Zveřejnění ochranné známky pro námitky

  • Jakmile přihlášené ochranné známky projdou hodnocením úřadu pro duševní vlastnictví, zveřejní se ve veřejném rejstříku a majitelé již registrovaných ochranných známek mohou vznést námitky.

  • Během tohoto období mají majitelé dříve registrovaných ochranných známek (jako i jiní podnikatelé) právo vznést námitky, které by mohly zabránit procesu registrace.

  • Tento proces má obvykle formu odeslání dopisu „zamýšlených námitek“ nejprve zástupci nového žadatele, kterým namítající objasní problém a požádá o přátelské řešení.

  • V průměru jsou námitky vzneseny jen v 5% nových přihlášek.

  • Pokud je podána námitka, nový přihlašovatel se může rozhodnout, zda chce námitku vyřešit (buď přátelsky, nebo prostřednictvím soudního řízení), nebo se vzdá přihlášky (čímž přijde o plnou částku poplatků zaplacených úřadu pro duševní vlastnictví)

Fáze 4: Úspěšná registrace

  • Pokud nejsou podány žádné námitky nebo jsou všechny úspěšně vyřešeny, ochranná známka je zveřejněna v rejstříku a její platnost je zpětně datována ke dni prvního podání přihlášky.

Co můžete dělat po úspěšné registraci dále? Podívejte se na naše články z kategorie Používání vaší ochranné známky.