Trademark akademie

Použití symbolu ®

Symbol registrované ochranné známky (®) můžete použít až po úspěšném dokončení registrace ochranné známky. Nedodržení těchto zásad může mít za následek pokutu za zavádějící nebo nesprávné použití. To platí i pro používání tohoto symbolu v obchodních aktivitách mimo země, ve kterých byla ochranná známka registrována. Například, pokud si zaregistrujete ochrannou známku ve Spojeném království a použijete symbol ® vedle loga vaší značky v obchodním styku v USA, toto chování podléhá zákonné pokutě.

Používání symbolu ® není povinné, což znamená, že pokud jste si zaregistrovali svou ochrannou známku, je jen na vás, zda symbol použijete nebo ne. Jeho použití se však doporučuje ke komunikaci úrovně ochrany značky, která odrazuje od pokusů o kopírování.

Umístění

Symbol ® by měl být použit ihned po použití ochranné známky, ke které patří. Běžnou normou je zobrazovat tento symbol v pravém horním rohu loga. Umístění v pravém dolním rohu se však používá, konkrétně pro grafické prvky (např. NHL nebo Twitter).

Frekvence použití

Při první zmínce o ochranné známce v jakékoli publikaci nebo materiálu se doporučuje použít symbol ®. Pokračování v používání tohoto symbolu v rámci téhož materiálu není nutné, toto rozhodnutí je však na vlastníkovi ochranné známky.