Trademark akademie

Jak fungují poplatky

Cena za registraci ochranné známky závisí na zvolené zemi (jurisdikci), počtu tříd zboží a služeb* a na tom, zda si ochrannou známku registrujete na vlastní pěst nebo prostřednictvím advokáta.

Vládní poplatky za registraci ochranné známky

Poplatek za registraci ochranné známky závisí na zemi, ve které chcete zaregistrovat svou ochrannou známku. Odlišuje se i počet tříd zboží a služeb, které máte zahrnuty v registračním poplatku a také poplatek za každou další přidanou třídu. Poplatky jsou stanoveny Úřady na ochranu duševního vlastnictví jednotlivých jurisdikcí.

Jurisdikce

Měna

Poplatek za registraci

Počet tříd zahrnutých v poplatku

Poplatek za každou další třídu

Evropská unie

EUR

850

1

55 **(165)

Spojené království

GBP

170

1

35

USA

USD

250

1

230

Kanada

CAD

680

1

65

Švýcarsko

CHF

550

3

95

Austrálie

AUD

290

1

260

Nový Zéland

NZD

120

1

150

* Nejste si jisti, co znamenají třídy zboží a služeb? Přečtěte si náš článek, který vysvětluje toto téma -> Jak funguje výběr zboží a služeb?

** EU: Příplatek za druhou třídu je 55 eur, za třetí a každou další třídu 165 eur

Registrace na vlastní pěst vs. prostřednictvím právního zástupce se specializací na ochranné známky

Registrace ochranné známky na vlastní pěst je jistě levnější možností, jelikož se vyhnete jakýmkoli dodatečným poplatkům účtovaným právníkem. Je však třeba dodat, že přihlášky podané jednotlivci (na rozdíl od právních zástupců) mají vyšší míru zamítnutí. Navíc, pokud byste si chtěli zaregistrovat ochrannou známku v zahraničí, spolupráce s místním právníkem může být jednou z mála dostupných možností.

Kompletní balíčky služeb

Upozorňujeme, že registrace ochranné známky je složitější proces než jen placení vládních poplatků. Proces by měl být vždy zahájen komplexním zhodnocením, které zahrnuje kontrolu odlišovací způsobilosti a screening existujících ochranných známek k vyloučení podobnosti. Tyto dva testy ověřují, zda daná ochranná známka může být skutečně zaregistrována. Dalším krokem je pečlivé zvážení zboží a služeb, které budou uvedeny v přihlášce, a to tak, aby bylo dosaženo účinné ochrany značky v příslušných kategoriích a zároveň snížilo riziko opozice ze strany vlastníků stávajících ochranných známek. Tento typ služeb poskytují právní zástupci specializující se na ochranné známky a globální služby, jako je Trama, a jejich poplatky se umí pohybovat od několika set po několik tisíc eur.