Trademark akademie

Geografické ukazatele

Definice

Geografický ukazatel

Geografický ukazatel je formou ochrany duševního vlastnictví, která zajišťuje, že specifický ukazatel lze použít pouze na výrobky pocházející z daného geografického regionu, čímž signalizuje zákazníkům informace o povaze a kvalitě výrobku.

Stručná historie geografických ukazatelů

Počátky geografických ukazatelů spadají do začátku 20.století. Francie byla jedním z předních průkopníků při zavádění tohoto systému ochrany, nazvaného Appellation d’Origine Contrôlée. Častěji se však používání geografických ukazatelů váže na mezinárodní podporu získanou jako součást Dohody o obchodních aspektech práv duševního vlastnictví (TRIPs) od Světové obchodní organizace. V současnosti tuto formu právní ochrany uznává více než 120 zemí.

Příklady geografických ukazatelů

Jedním z nejznámějších příkladů geografických ukazatelů je šampaňské. Tato forma ochrany duševního vlastnictví zajišťuje, že výraz šampaňské se může používat pouze na šumivé víno vyrobené v regionu Champagne ve Francii. Podobnými příklady jsou parmská šunka nebo hovězí maso kobe. Geografické ukazatele spojují tyto produkty s jejich původem a toto spojení signalizují koncovým zákazníkům.

Současný vývoj

Přijetí geografických ukazatelů se může měnit v závislosti na politických dohodách mezi jednotlivými zeměmi. Jeden kontroverzní případ můžeme najít právě v souvislosti s použitím geografického ukazatele pro šampaňské. V červenci 2021 Rusko zavedlo novou legislativu, která zpochybňuje předchozí mezinárodní dohody a nárokuje vlastnictví na „šampaňské“ (šampaňské). Tato legislativa stanoví, že pouze výrobky vyrobené v Rusku mohou být označeny jako „šampaňskoje“, což brání známým výrobcům šampaňského označovat své výrobky v Rusku jako šampaňské. Namísto toho Moët & Chandon, Dom Pérignon, Laurent-Perrier a další nyní musí používat obecnější pojem „šumivé víno“.