Trademark akademie

Ochranné známky, autorská práva, designy a patenty

K ochraně práv duševního vlastnictví jednotlivce nebo společnosti je k dispozici několik právních nástrojů, z nichž nejvýznamnější jsou ochranné známky, autorská práva, designy a patenty. Každý z těchto nástrojů plní jinou roli při ochraně duševního vlastnictví.

Ochranné známky

Hlavním účelem registrace ochranné známky je chránit značky se svými specifickými charakteristikami před jakýmikoli pokusy o porušení práv a zajistit, aby se jejich dobrá reputace nadále spojovala výlučně s původním výrobcem.

V důsledku toho jsou ochranné známky vhodné pro značky, název produktu, logo produktu nebo dokonce i slogan – za předpokladu, že tyto prvky se používají k odlišení nabídky společnosti od nabídky konkurentů.

Autorská práva (copyright)

Autorská práva se nejčastěji spojují s literárními, hudebními a uměleckými výtvory, čímž brání neoprávněnému kopírování a přizpůsobování původního díla. Příkladem mohou být autorská práva vydána na film, která brání jiným v kopírování a vysílání filmu.

Designy

Registrované designy nabízejí ochranu konkrétně pro vizuální vzhled daného produktu/služby. Může to být například obal produktu nebo design trička. Registrace účinně brání jiným v používání takových návrhů, o nichž lze argumentovat, že vytvářejí podobný dojem.

Pokud jde o výběr mezi registrovaným designem a registrovanou ochrannou známkou, je dobré se zabývat otázkou komerčního využití. Například výrobce triček působící pod vlastní značkou může zaregistrovat ochrannou známku i designy vytištěné na tričku. Zatímco samotná ochranná známka zapsaná pro značku zajišťuje ochranu před konkurenty, kteří by mohli poškodit její pověst, registrovaný design brání jiným používat stejné nebo velmi podobné designy na svých produktech.

Patenty

Další formou ochrany duševního vlastnictví je registrace patentu. Patenty jsou zaměřeny specificky na technické aspekty nového vynálezu. Patent poskytuje svému majiteli značnou úroveň ochrany proti napodobování produktu/služby tím, že zajišťuje, že základní funkce a/nebo mechanismy nelze napodobovat.

Pro získání patentové ochrany musí žadatel prokázat jedinečnost konceptu/technického základu, a proto se nejlépe hodí pro nové a vysoce inovativní produkty/služby.

Za zmínku také stojí, že doba platnosti registrovaného patentu je obvykle 20 let a po uplynutí této doby mohou technologii využívat i jiní prodejci.

Který mechanismus ochrany práv duševního vlastnictví je pro mě nejlepší?

Při výběru nejvhodnější formy ochrany je vždy důležité začít s hodnocením toho, čeho se snažíte dosáhnout. Níže uvedená tabulka uvádí hlavní účely a výhody, které nabízejí tyto čtyři formy právních nástrojů a poskytuje návod k jejich praktickému využití.

Nástroj

Účel

Ochrana vůči

Vhodné pro

Ochranná známka

Chrání unikátnost značek

Zneužití značky

Značku, jméno produktu, logo produktu, slogan

Autorská práva

Zabezpečují ochranu pro tvůrce originálních (především uměleckých) děl

Kopírování a adaptaci původního díla

Literární, hudební, dramatické a umělecké výtvory

Design

Chrání unikátní vzhled produktů/služeb

Imitátorům, kteří chtějí použít designy vyvolávající podobný dojem

Produktové obaly, použité vizuální elementy

Patent

Chrání technické aspekty nových vynálezů a brání jiným v jejich imitaci

Kopiím produktu/služby

Nové a vysoce inovativní produkty a služby

Níže uvedená tabulka zahrnuje porovnání úrovně ochrany, kterou nabízejí tyto čtyři právní nástroje.

Ochranná známka

Autorská práva

Design

Patent

Inovativní technické řešení

-

-

-

ANO

Originální (např. umělecké) dílo

-

ANO

-

-

Vzhled produktu

-

-

ANO

-

Komerční vnímání

ANO

-

-

-

Pověst značky

ANO

-

-

-