Trademark akademie

Monitoring značky

Registrace ochranné známky chrání před poškozením pověsti identickými nebo podobnými značkami. Vlastníkovi registrované ochranné známky registrace poskytuje několik zákonných práv, například posílat předžalobní výzvy, nebo namítat vůči novým žádostem o registraci ochranné známky. Je však odpovědností vlastníka sledovat a reagovat na identické a podobné ochranné známky. Pro tento účel představuje sledování ochranné známky velmi doporučenou službu, která zajišťuje, aby jedinečnost značky zůstala zachována. Existuje několik forem monitorování ochranných známek, které se liší rozsahem a kvalitou.

Automatická upozornění na podobné ochranné známky od úřadu pro duševní vlastnictví

V EU a Spojeném království vydávají příslušné úřady duševního vlastnictví majitelům registrovaných ochranných známek oznámení, pokud se velmi podobná ochranná známka uchází o registraci. Tuto formu monitorování ochranných známek provádějí příslušné úřady bez dodatečných poplatků. Rozsah této ochrany však podléhá uvážení a kritériím, která mají určena.

Služby monitorování ochranných známek

Existuje několik služeb, včetně Tramy, které poskytují nepřetržité služby monitorování ochranných známek. Cena obvykle závisí na počtu zemí a tříd zboží/služeb zahrnutých do monitorovací služby. Tento typ služeb má tendenci skenovat všechny nově podané přihlášky ochranných známek a v závislosti na preferovaném nastavení klienta upozornit na potenciální konflikt. To umožňuje vlastníkovi registrované ochranné známky podat námitku proti podobným ochranným známkám během námitkového okna a zabránit tak jejich registraci.

Monitorování sociálních médií, hostingových domén a komerčního použití

Obě výše uvedené formy monitorování ochranných známek se týkají výlučně posuzování nově podaných přihlášek, přičemž se zanedbávají potenciální porušení při komerčním použití. Komplexnější forma monitorování ochranných známek má podobu monitorování online prostoru a skenování velkého množství údajů s cílem identifikovat potenciální pokusy o zneužití značky.