Trademark akademie

Hledání podobnosti mezi stávajícími ochrannými známkami

Jednou z klíčových požadavků na úspěšnou registraci ochranné známky je projít testem podobnosti mezi ochrannou známkou přihlašovatele a již existujícími ochrannými známkami a tedy buď se jakékoli podobnosti vyhnout, nebo ji vyřešit. Důvod hledání podobnosti pramení ze samotného účelu ochranných známek, kterým je chránit charakteristiku značek a zabránit zmatku spotřebitelů.

Jak se určuje podobnost ochranných známek?

Úřady duševního vlastnictví posuzují podobnost na základě různých nezávislých faktorů, včetně významu, vzhledu a fonetické podobnosti, z nichž každý dokáže sám o sobě podobnost dokázat nebo vyvrátit. Příbuznost zboží/služeb hraje zvláštní úlohu, protože i když se dvě ochranné známky mohou zdát podobné, nebezpečí záměny bude existovat pouze tehdy, pokud je zboží/služby spolu souvisí. Pokud jsou výrobky/služby totožné, pak je zapotřebí menší podobnost mezi těmito dvěma ochrannými známkami, aby byla vyhlášena nebezpečí možné záměny.

Regionální rozdíly

Přístup k řešení podobnosti se mezi jednotlivými jurisdikcemi výrazně liší. Úřad pro patenty a ochranné známky Spojených států amerických (USPTO) je nejpřísnějším úřadem a zcela zamítne zápis, pokud dojde k závěru, že existuje konflikt mezi ochrannou známkou přihlašovatele a zapsanou ochrannou známkou. Jiné úřady duševního vlastnictví (např. ve Spojeném království a EU) pouze informují držitele stávajících ochranných známek o potenciálním konfliktu. Majitelé se pak mohou ozvat během konkrétního okna procesu, během kterého je nová ochranná známka zveřejněna na námitky.

Jak zjistím, jestli existují nějaké ochranné známky podobné té mé?

Jelikož koncept podobnosti ochranné známky je velmi široký, je pro přihlašovatele prakticky nemožné vědět, zda již existují nějaké registrované ochranné známky, které znějí podobně, vypadají podobně nebo vyvolávají podobný dojem. Podání nové žádosti se pak stává loterií s možností nepříjemných důsledků. Zejména v USA může žadatel přijít o všechny úřední poplatky. Dokonce iv jurisdikcích s méně přísnými pravidly může stále dojít k námitce, kterou je třeba vyřešit, což může žadatelů stát další čas a zdroje.

Před podáním nové přihlášky se důrazně doporučuje získat komplexní posouzení včetně screeningu podobnosti, které vám poskytne přehled o všech potenciálních konfliktech s již existujícími ochrannými známkami. V Tramě nabízíme takový screening s výsledky do 24 hodin zdarma. V rámci něj zákazníkům poskytujeme personalizované rizikové profily, které jim pomohou zorientovat se v registračním procesu.

V mém hodnocení vidím potenciálně podobnou ochrannou známku, mám se obávat námitek?

Stojí za zmínku, že ne všichni vlastníci podobných ochranných známek se přihlásí během fáze, kdy je známka zveřejněna pro námitky, protože se prostě nemusí cítit ohroženi možnou koexistencí obou značek na trhu. Mějte na paměti, že v některých jurisdikcích břemeno námitky nese držitel ochranné známky. V průměru jsou námitky vzneseny v 5% případů.

Pokud však obdržíte námitku, existuje několik způsobů, jak ji řešit. Více informací naleznete v našem článku Co se stane, když někdo vznese námitku vůči mé přihlášce k registraci ochranné známky?