Trademark akademie

Rozlišovací způsobilost – hlavní kritérium registrace ochranné známky

Aby mohla být ochranná známka zaregistrována, musí splňovat určitá kritéria, z nichž jedním je rozlišovací způsobilost. Jelikož účelem ochranné známky je signalizovat zákazníkovi jasný zdroj zboží nebo služeb, pouze ochranná známka s dostatečnou rozlišovací schopností může splnit tento účel, aniž by mítla spotřebitele.

Typy problematických názvů ochranných známek

  • Popisné ochranné známky: Popisná ochranná známka je výraz se slovníkovým významem, který přímo popisuje některé vlastnosti produktu nebo služby. Popisné známky nelze zaregistrovat ihned, ale pokud přihlašovatel dokáže, že název značky nabyl sekundárního významu a tím pádem i rozlišovací způsobilost, mohou být zaregistrovány. Příkladem takových ochranných známek jsou Best Buy nebo American Apparel. Důvodem k povolení jejich registrace bylo celotržní uznání, které si postupem času získali a díky kterému se dalo v době registrace prokazatelně říci, že jsou dost známé na to, aby je zákazník uměl rozeznat jako jasný zdroj jejich nabídky. Zde je třeba mít na paměti, že samotné zahrnutí pochvalných slov (nejlépe, super, top, atd.) nebo geografických výrazů nestačí k tomu, aby ochranná známka nabyla rozlišovací způsobilosti.

  • Obecné výrazy: Výrazy s obecným významem, jako například „boty“ pro obchod s obuví nebo „sůl“ pro chlorid sodný, nemohou nikdy získat rozlišovací způsobilost, a proto je nelze zaregistrovat. Navíc, název značky se může stát zobecněným, pokud si jej zákazníci spojují spíše s typem produktu/služby než s konkrétní značkou, což se reálně stalo například aspirinu, jojo, celofánu a mnoha jiným značkám. Když se značka stane generickou, ztrácí právo na ochranu ochrannou známkou.

Jak poznám, zda má název mé značky dostatečnou rozlišovací způsobilost?

Pokud si neuděláte poctivě svůj domácí úkol, podání přihlášky k registraci ochranné známky vás může nakonec stát čas i poplatky zaplacené úřadu pro duševní vlastnictví. Přihlášky podané samopodateli jsou zamítnuty asi ve 37% případů a mají asi 2,5krát větší šanci na odmítnutí než přihlášky podané advokáty.

Důrazně se proto doporučuje získat právní názor na celkovou způsobilost vaší ochranné známky předtím, než se ji pokusíte zaregistrovat. V Tramě nabízíme bezplatným právnickým prověřením, kde vám do 24 hodin zkontrolujeme rozlišovací způsobilost vaší ochranné známky spolu s dalšími kritérii potřebnými pro úspěšnou registraci.